#   Статии
14.02.2007
С водосвет и зарязване на лозята в Бяла почетоха виното

По традиция и тази година в Бяла тържествено честваха празника на лозаря. Шествие водено от магарешка каручка отбеляза Трифон Зарезан по стар стил с обичайното зарязване на лозята в масива край града по пътя за с. Горица, както се практикува всяка година. Преди обичая бе отслужен тържествен водосвет от отец Венци за плодородие и благополучие и през тази година. Предния ден се проведе традиционният конкурс за най-добро домашно вино. Кметът Илиян Цонев награди отличилите се с грамоти и предметни награди. За доброто настроение в салона на училището се погрижиха самодейци от читалище “Пробуда” със секретар Снежана Фотева и подготвени от хореографа Ивайло Райков. Преди отличието на първенците за първи път се включиха най-малките самодейци с народен танц, след което по-големите танцьори поздравиха всички присъстващи с варненски танц.

И тази година журито отся при голяма конкуренция първенците в три категории: за бяло вино, за розе и за червено вино. При белите вина се представиха 14 проби, като първото място завоюва един от традиционните първенци Алекси Панчев с обща оценка от 17,60 гочки. На двете втори места се класираха Георги Турчелиев и Георги Шишков с по 17,43 точки, а третото място с 17,26 точки завоюва отново Георги Шишков. Той, както и Алекси Панчев са сред традиционните победители в конкурсите за най-добро вино в Бяла. Отново Георги Шишков със 17,53 точки грабна приза за най-добро розе. При червените вина на първо място от участвали 18 проби със 17,60 точки се класира Георги Турчелиев. След него на второ и трето място са Апостол Москов, също един от изявените беленски винари, както и Щерьо Баналиев. Изненадата на конкурса тази година бе председателят на Обществения съвет по туризъм Георги Турчелиев, който участва за първи път в надпреварата и грабна две отличия и за бяло, и за червено вино.
Кметът Илиян Цонев поздрави всички и благодари за уменията на майсторите. И пожела в приветствието си от хубаво грозде още по-хубаво вино да има.

Лозарството е сред традиционния поминък на жителите на Бяла, които отдавна са известни със своите хубави вина. Лозовите масиви са около 2000 дка, от които 600 дка са мерло, а останалите предимно от сорта “Димят”, съобщи доайенът на производителите на вино и председател на сдружението на лозарите Анастас Трендафилов. Поначало Бяла е прочута с белите си вина.

Но има една интересна случка от времето на АПК-то, която по случайност налага да се отглежда и мерло, което днес също носи славата на своите майстори. Преди време изпратили един от агрономите да купува лозови пръчки за млади лозя в разсадника към АПК-то в Русе. Оказало се, обаче, че материалът за белите лозя вече е свършил. И той на своя глава решил да не връща камиона празен закупил от сорта мерло. За самоинициативата си впоследствие бил наказан. Но днес благодарение на тази самодейност мерлото е новата слава на беленските лозари, спомня си г-н Трендафилов, който тогава е ръководил градската управа. Празникът продължи с много настроение и дегустация на вина.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2018
начало | карта на сайта | © Copyrights | webdesign | помощ | администрация