#   Статии
03.07.2012
Откриха втора златна монета при разкопките на нос Св. Атанас край град Бяла

Открит бе втори златен солид при разкопките на Античното селище и късноантичната крепост на нос Св. Атанас край град Бяла. Монетата е сечена в края на 6-ти век след Христа. Лицето (аверса) на монетата изобразява император Мавриций Тиберий, управлявал Източната Римска империя (Византия) от 582 до 602 г. Ликът е инкрустиран с шлем и ризница, държащ глобус с кръс. На реверса на монетата е изобразен изправен ангел, държащ дълъг кръст с Р-образен връх. Диаметърът на монетата е 2 см. Император Мавриций е бил един от най-значимите управници в ранната епоха на Византийската империя. Способен пълководец той успешно защитава империята от враговете й по всички граници и побеждава във войната с персите.

Това е втората златна монета намерена от началото на разкопките през 2009 г. Още в първата година на археологическите проучвания бяха открити цяла мраморна олтарна маса (произведена в „императорската” работилница на остров Парос), фрагментите от стенопис, които са украсявали кръщелна. Стенописът представя образа на младия Христос, цветни мотиви, надпис „Мария” и пр. През 2011 г. бе открит златен пръстен, който в горната си част представя модел на Ротондата „Анастасис” (на гръцки – „Възкръснал”), която е изградена над Гроба Господен в Йерусалим. Според специалистите пръстена е уникален паметник.

Досега сведенията за културно-историческото наследство на Бяла и района са били твърде оскъдни, но вече след четвърта година редовни разкопки бяха разкрити археологически структури, които не само правят жителите на малкия черноморски град горди с културното минало на техния край, но и дадоха възможност за участие и в крайна сметка реализация по проект по Оперативна програма „Регионално развитие” за над 5 мнл. лв.

Обект „Антично селище и късноантична крепост на нос Св. Атанас” е не само интересен, но и с някои паметници уникален в България. На нос Св. Атанас са разкрити раннохристияски църковен комплекс с базилика, две кръщелни, аязмо (основен водоизточник), пещ за производство на керамика, византийска винарна (една от най-добре запазените в света) и тракийски култов център от IV – V век преди Христа.
Автор: Росица Генкова

 

© Община Бяла 2006-2019
начало | карта на сайта | © Copyrights | webdesign | помощ | администрация