#   Статии
13.07.2012
ОТКРИХА УНИКАЛЕН ВИЗАНТИЙСКИ КЕРАМИЧЕН СЪД ОТ НАЧАЛОТО НА VІІ ВЕК

В началото на месец юли 2012 г. при проучването на жилище в късноантичната крепост на нос св. Атанас до Бяла археолозите попадат на уникална находка - керамичен съд за готвене на пара. Датировката на съда е в края на VІ – началото на VІІ век, нещо повече, може да се изкаже хипотезата, че жилището е опожарено в 614 г.

Определението „уникален“ в случая е напълно уместно, особено на основата на сравняване с видовете съдове от богатия керамичен ансамбъл на огромната територия на Византийската империя в този период. Такъв керамичен съд не е известен (или поне – подобни са рядко срещани) не само за VІІ век, но също така и за предходните хилядолетия и следващите столетия.

Същевременно, дори беглият поглед към уникалния съд, насочва към познати и препоръчвани в множество реклами съвременни кухненски съдове за готвене на пара (реклами за здравословно хранене и пр.). Също така, трябва да се спомене, че този метод (с подобни съдове) на приготвяне на храна е доста разпространен в Китай, Индия, Африка.

От няколкогодишните археологически разкопки на късноантичната крепост в Бяла се знае, че повечето жилища са напуснати в самото начало на VІІ век. Както и при други византийски крепости по Българското Черноморие, рядко се случва да се попадне на архитектурна структура, в която да се открият повече находки. В случая, обаче става дума навярно за жилище, чиито обитатели не са успели да вземат със себе си голяма част от имуществото си.

Заключение:
1.Откриването на жилище (разрушено, опожарено) с голяма част от предметите на ежедневния бит, винаги се смята за добър шанс в археологическата практика.
2.На следващо място също добър шанс е възможността откритите структури и предмети да позволят да се изкаже хипотеза за дейността, която е била практикувана в жилището или за собственика.
3.Мястото на жилището – до крепостната стена; характеристиката (двуделно, двуетажно); откриването на две златни монети на императорите Юстиниан (527-565) и Маврикий Тиберий (582-602); над 150 византийски медни монети, тежести за измерване, златарска везна и др. позволяват да се изкаже хипотезата, че това е било жилище на трапезит или с други думи – обменно бюро.
4.Откритите в «жилището на трапезита» изброени по-горе предмети са несъмнено интересни, но уникалният керамичен съд за готвене на пара е една малка сензация в темата за «византийската керамика» и за българската археология.
Автор: доц. д-р Валери Йотов

 

© Община Бяла 2006-2019
начало | карта на сайта | © Copyrights | webdesign | помощ | администрация