#   Статии
17.09.2012
Тридесет и пет първолаци влизат в клас на 17 септември в Бяла

Тази учебна година първокласниците в Бяла ще бъдат две паралелки от по петнадесет деца, каза за БГНЕС Костадин Самарджиев, зам.-кмет на морската община.

В Бяла първолаците са повече от миналата година – през 2011/2012 г. са били една паралелка от 28 деца, което е затруднявало много и учебния процес. Основното училище в град Бяла е ремонтирано за първия учебен ден. Направен е ремонт на физкултурният салон, на класните стаи и коридорите. "Преди няколко години ремонтирахме напълно основното училище, стола беше оборудван с европейски средства и доби европейски вид" каза Самарджиев.

Детските градини в общината също са готови за посрещане на малките беленци. В село Господиново е приключил ремонта на детската градина-обновени са спалните помещения и двора. Всичко това е направено със собствени средства на община Бяла.

Гимназията в общинския център е кандидатствала по проекти на ОП "Регионално развитие" и е спечелила финансиране за културен обмен с германски град, където ще се учи стъклопис. В основното училище на Бяла продължава проекта за целодневно обучение, което означава, че от първи до четвърти клас всички деца са включени в следобедно обучение и занималня. В община Бяла това е практика от три години и ще продължи, а от миналата година всички разходи по целодневното обучение се финансират по проект-заплатите на възпитателите и обедното хранене на децата.

"Ефектът от целодневното обучение може да се измери с рязко намаляване на процента отпаднали ученици. Докато преди години имаше доста отпаднали ученици от ромски произход, сега децата посещават училището и са целия ден в среда, която води до ангажираност, а не до напускане на училището.

На изпити, които бяха за ученици в седми клас, със външно оценяване, резултатите на нашите деца са добри" завърши Костадин Самарджиев.
Автор: БГНЕС

 

© Община Бяла 2006-2019
начало | карта на сайта | © Copyrights | webdesign | помощ | администрация