#   Статии
14.03.2013
ОУ „Отец Паисий“ отбеляза Деня на числото „Пи“

Основното училище в град Бяла отбелязва един от най-необикновените световни празници – Деня на числото „Пи“. Учителката по математика Пепи Дончева подготви информационни табла и брошура, за да повдигне интереса на учениците към тази толкова специална математическа константа.

Числото "Пи", което изразява съотношението на обиколката на окръжността към нейния диаметър, е първото от 10-те най-важни числа, които са били повратни за прогреса на човечеството и промяната на облика на нашата цивилизация, или неговото съвършенство. Учителката по математика разказва, че „това число – 3.1415926535 е само началото. То продължава ... вечно, без изобщо да се повтаря. Което означава, че в този низ от десетични числа се съдържа всяко едно друго число: рождената Ви дата, телефонния Ви номер, банковата Ви сметка, всичко е там някъде. И ако обърнете тези десетични числа в букви, Вие ще имате всяка дума, която някога е съществувала във всяка възможна комбинация – от първата сричка, която сте произнесли като бебе до името на децата Ви; цялата история на живота Ви от началото до края; всичко което някога ще кажете или направите; всички безкрайни възможности на света лежат в рамките на този прост кръг“.

Идеята за отбелязването на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Датата е избрана заради американското й изписване (месец/ден) – 3.14, което съвпада с най-краткия начин за обозначаване на математическата константа. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2019
начало | карта на сайта | © Copyrights | webdesign | помощ | администрация