#   Статии
14.02.2014
С шествие и ритуално зарязване отпразнуваха Трифон Зарезан в Бяла

С шествие и ритуално зарязване отпразнуваха Трифон Зарезан в Бяла
На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан. Денят е посветен на лозята и техния пазител св. Трифон. Бяла и района са известни с традициите в лозарството и винарството.Това е една от причините Трифон Зарезан да е един от най-почитаните български празници в града.
Празникът започна в 10:30 с празнично шествие от централния площад „Европа“ до лозовите масиви в началото на града, където бе отслужен тържествен водосвет за плодородие и благополучие. Последва ритуалното зарязване на лозята. Начало на обичая даде кмета на Община Бяла. Той отряза първите три пръчки и поля мястото с червено вино, както повелява стария български обичай . След като зарязаха лозята, всички дружно избраха тазгодишния „цар на лозята“. Титлата бе връчена на Пандели Кардалев на 87 години.
По традиция празника на св. Трифон в Бяла не минава без надпреварата „Най-добро домашно вино“. Конкурса се организира от Община Бяла и Народно Читалище „Пробуда 1928“.
Тричленното жури в състав инж. Елеонора Карабоева, Цветанка Петрова и Иванка Симеонова оцени всички над 70 проби на около 30 местни винари. Вината бяха разделени в седем категории (Димят, Ракацители, Ароматни бели (Мускат, Шардоне, Совиньон блан), Розе, Мерло и Каберне).
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2019
начало | карта на сайта | © Copyrights | webdesign | помощ | администрация