#   Статии
21.06.2022
Бяла бе домакин на най-голямото състезание по ориентиране в България

През изминалия уикенд Община Бяла и село Дюлино бяха домакини на най-популярното състезание по спортно ориентиране в страната Национална Купа „България“ – организирана от Спортен клуб по ориентиране „Бегун“ (Варна) и Българска федерация по ориентиране. Тридневното състезание се проведе в околностите на село Дюлино, а в него се включиха над 850 ориентировачи от страната и чужбина, разпределени в различни възрастови групи. Част съпътстващата програма на Купа „България“ бе и спринта за Купа „Бяла“, в който участваха близо 350 участници.

След три дни надпревара по пресечения терен около Дюлинския проход, победител в елитната група при мъжете „M21E“ за Купа „България“ е Николай Димитров от Браун Тийм - Велико Търново. Въпреки, че бе водач в класирането през първите 2 състезателни дни втори в класирането остана Иван Сираков от клуб „Вариант 5“ - Търговище. Трети се класира Валентин Шишков от клуб „Трапезица -1954“ - Велико Търново.

При дамите победителка е Кристина Иванова от „Младост“ - Благоевград, втора след нея на стълбичката се качи Андрей Дяксова от „Карлък Смолян“, трета в класирането на Купа „България“ 2022 е Лиляна Гоцева отново представител на Благоевград.

В най-масовия старт при мъжете в група „21А“ първи се класира световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев от Ски клуб „Хемус“-Троян, втори и трети – Стефан Михайлов и Мартин Маринов от „Бачо Киро“ - Дряново. При дамите първо и второ място за представителките на Браун тийм - Велико Търново- Валерия Димитрова и Стефания Димитрова, а на трето място е Грета Димитрова от „Север“ Плевен.

Класирането във всички възрастови групи може да бъде намерено на сайта на Българска федерация по ориентиране - https://bgof.org/upload/overall_BGCup_2022.pdf.

В последните години Община Бяла набра популярност като добър организатор на различни спортни събития, а в края на 2021 година кметът на общината – инж. Пеньо Ненов получи награда „Кмет на годината“ в категория „Младежки дейности и спорт“. Това е и една от причините спортния календар на Бяла да е още по-богат тази година. През 2022 година в календара на морската община за първи път присъстват състезания по спортно ориентиране, успешното провеждане на които се дължи на отличната съвместна работа на варненския клуб „Бегун“ и местната администрация. Атрактивните терени и трудните, технични маршрути направиха тазгодишното издание на Купа „България“ истински празник за жителите на морската община.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация