#   Статии
09.05.2008
9.05 - празник на победата и ден на европа

Светът отбелязва днес 63 години от края на Втората световна война. Рано сутринта на 9 май 1945 година началниците на Генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Кайтел подписва безусловната капитулация на Германия и с това се слага край на военните действия в Европа. Замлъкват оръдията и картечниците, спира грохотът на танковете, настъпва тишината и мирът.
Денят на победата така жадуван от всички! Това наистина е вълнуващ миг от историята! Една победа на справедливостта, победа на демокрацията, платена с цената на 50 милиона жертви, разорени икономики, връщане на обществено-икономическото развитие с десетилетия назад. И ясно осъзнаване на нещо много важно: че войната не е средство за решаване на международни и вътрешно – политически противоречия.
За народите от Европа тя се превръща във велика трагедия, независимо от това на чия страна са воювали техните държави. От нейните последствия не остава незасегнато нито едно семейство, нито една човешка съдба. Дълг на историците е да кажат истината за тази трагедия.
Втората световна война беше спечелена от Антихитлеристката коалиция. Това е обща победа, но никой няма право да принизява цената, която заплати Русия и руския народ в хода на войната, както и всеки друг народ, нито да намалява мащабите на престъпленията на нацистите.
Главният извод от войната е не просто победата на една коалиция от държави над друга. Всъщност това е победата на съзиданието и цивилизацията над силите на разрушението и варварството, победа на живота над смъртта. За това датата 9 май е и денят на Европа. Това е знакът за преосмисляне на историята, затваряне на една тъмна страница и отваряне на нова!
В този ден се прекланяме пред паметта на всички знайни и незнайни герои, паднали в боевете и проляли кръвта си в името на едно бъдеще, основано върху общоустановени ценности.
И днес поколенията, граждани на Бяла, благодарим на вас, българските ветерани за важния принос, който имате в извоюването на тази победа. Трябва да се каже, че решението на тогавашното българско правителство за включването на България в заключителния етап на войната е мъдро, разумно и както става ясно от последвалите събития- исторически оправдано. То позволи на държавата ни на Мирната конференция да се нареди на страната на онези, които представляваха Антихитлеристката коалиция, както и да защитава в преговорите своите интереси, в това число и особено интереса за съхраняване на териториалната цялост на страната.
Както всички българи и жителите на Община Бяла се включват в мобилизацията за Отечествената война. На територията на Югославия, Унгария и Австрия, те се бият храбро, и дават жертви.
Като част от България, за нас 9 май е денят на победата и денят на Европа. Както всяка година се събираме пред паметниците с цветя да се поклоним на мъртвите и да благодарим на живите!
Дълбок поклон за всичко, което сте направили за България!
Бъдете живи и здрави ! Честит празник!
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация