#   Статии
19.07.2022
С тържествена церемония бе открит паметника на Васил Левски в Бяла

С тържествен ритуал бе открит новоиздигнатия паметник на Васил Левски в центъра на град Бяла. На празничната проява присъстваха кметът на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов, Областният управител на Варна – Благомир Коцев, представители на Варненска и Великопреславска митрополия, Красимира Анастасова – кмет на Община Долни чифлик, Георги Георгиев – кмет на Община Дългопол, комисар Тихомир Тотев – директор на РДПБЗН, председателят на Общински съвет – Анастас Трендафилов, представители на общинска администраци, общински съветници, общественици и граждани. Тържественото откриване на паметника на Апостола бе съчетано с честване на 185 години от неговото рождение.

В тържествената проява ще участваха Представителния духов оркестър на ВМС-Варна, ученици от ОУ „Отец Паисий“ град Бяла и Мъжка вокална група от град Сопот. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото и празнични илюминации.

Бяла вече достойно може да отдава почит на един от най-големите ни национални герои – Васил Левски. Паметникът на Дякона е разположен на централния площад в града, пред местното читалище „Пробуда 1928“. Издигането на паметника бе част от дейностите по проект „Изграждане на съоръжения за туристическа инфраструктура“, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014 -2020, мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” към Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Долни чифлик и Бяла“. Негов автор е доцентът по скулптура Николай Нинов, скулптур Дишко Дишков и проектант Николай Куцаров.

Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация