#   Статии
18.12.2006
Австрийци вдигат вилно селище за 5 млн. евро

Регистрираната в България австрийска фирма "Вие вижън" ООД ще започне строителството на вилно селище в Бяла през март следващата година. Размерът на инвестицията ще е между 4.5 и 5 милиона евро, съобщи за "Морски дневник" Искра Станчева, офис мениджър на "Вие вижън" ООД. Селището ще бъде на първа линия до морето, преди местността Бялата река, и ще се нарича "Бяла даймънд" ("Бяла диамант"). Комплексът ще включва 17 сгради. Строителството ще започне през март следващата година. Къщите са проектирани на два етажа и вече се предлагат за продажба. "Бяла даймънд" трябва да бъде завършено до юни 2008 г. Общата разгъната застроена площ на вилното селище ще е 8700 кв.м. Разгънатата застроена площ на вилите започват от 309 квадрата, а най-големите са по 389 кв.м. Към всички тях са предвидени и по две подземни паркоместа. Модулът на всяка къща включва дневна, кухня, две спални, таванско помещение, зимна градина, тераса и двор. В две от сградите се предлагат и отделни апартаменти по 144.72 кв.м и 154.92 кв.м. Обявената им средна продажна цена е 1120 евро за кв.м. Цените се движат от 1100 до 1230 евро за кв.м. Архитект на проекта е Стефан Добрев, който близо 15 години работи във Франция. Сред най-големите му реализирани проекти са централата на авиокомпанията "Корс еър" във Франция и търговско-промишлената палата в Мо, близо до Париж. Проектът ще се менажира от Трифон Трифонов, участващ в управлението и на "Бизнес парк София". Инвеститорите декларират, че ще направят всичко възможно да запазят природата в района. Идеята им е цялото селище да бъде от типа low energy houses. Тази технология се основава на идеята за отоплението на една къща да се използва възможно най-малко количество енергия. Обикновено строителството на подобни сгради е свързано с използване на изключително добри изолационни материали, дограма с добра енергийна ефективност и сведени до минимум въздушни циркулации. Често при този тип строителство се използват и слънчеви технологии.

В общите части на "Бяла даймънд" е проектиран басейн, зона за барбекю и панорамна тераса, която ще бъде построена точно над скалите и морето. Басейнът ще се захранва с филтрирана морска вода (слабо солена) и ще има няколко нива на дълбочина. Проектът предвижда оформянето на обща паркова част с изглед към морето. Селището ще има 24-часова охрана с видеомониторинг. Комплексът ще бъде от затворен тип, като всеки от обитателите му ще има своя карта да достъп. Предвидена е къща за охраната, която ще бъде снабдена с 3 паркоместа за посетители. По проекта ще бъде изградена и обща сграда на 4 етажа. В нея ще се разположат пералня и сушилня, сауна, парна баня и зона за релаксация с вендинг машини и масаж. Фитнесът на вилното селище е проектиран така, че да гледа директно към морето.

Справката във фирмения регистър ДАКСИ показва, че дружеството "Вие вижън" ООД е регистрирана през 2005 г. в София с управител Томас Виедениг. Още четирима членове на фамилия Виедениг участват в управлението с 25 процента дялово участие. Към проекта е създадена и агенция за недвижими имоти "Вие-иммо".
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация