#   Статии
28.04.2023
Програма за празника на 2-ри май

На 2-ри май в Бяла почитат паметта на Свети Атанасий Велики. Традицията за честването на Летния Атанасовден е възродена през 2014 година и от тогава се чества ежегодно. Денят е обявен и за празник на Античната крепост на нос Свети Атанас.

Програмата на празника тази година включва:

Литийно шествие от централния площад на град Бяла до Античната крепост, водено от отец Венцислав и иконата на Св. Атанасий Велики. Началото на шествието е 11:00 часа;
Водосвет за здраве в базиликата на крепостта – местният отец Венцислав ще извърши водосвет. Водосветът е обред, при който чрез молитви, призоваване на Светия Дух и кръстообразно благославяне на водата посредством ръката на свещеника, тя се освещава и става “лечителна за душите и телата и прогонваща всяка съпротива сила”.

За историята на празника:
Исторически данни показват, че назад в историята на Бяла на 2 май се е провеждало лятното честване на Свети Атанасий Велики, с празненство на местното население на нос Свети Атанас. Празникът е бил много важен и почитан от беленци. По стечение на обстоятелствата при построяването на военното поделение на нос Свети Атанас, през 50-те години на XX век, тази традиция е била прекъсната.

Празникът се провежда ежегодно на 2-ри май
Тази година 2-ри май е делничен ден, но въпреки това орагнизаторите призовават всеки желаеш да се включи в честването. Със заповед на кмета на Община Бяла 2-ри май е обявен за неучебен, но присъствен, за да могат всички ученици в Бяла да се включат в празника.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация