#   Статии
05.02.2024
Конкурс за вино определя най-добрите винари в Бяла

Община Бяла и Народно читалище "Пробуда 1928" обявяват традиционен конкурс за "Най-добро домашно вино - реколта 2023", предоставяйки възможност за винари от общината да получат оценка на вината, които са произвели. Дегустацията ще се проведе на 9 февруари /петък/ от 11:00 часа в бистро „Елеганс“ (срещу сградата на Общинска администрация – Бяла).

Експертна комисия ще оцени качествата на вината и ще излъчи победители в отделните категории. Оценките ще вземат предвид баланса, аромата, цвета и вкусовите характеристики на вината.

Организаторите запазват броят на категориите, а именно:
- Червено вино – мерло
- Други червени вина – каберне, сира и др.
- Бели вина – димят
- Бели вина – ркацител
- Ароматни бели вина – совиньон блан, шардоне и др.
- Розе

Конкурсът е отворен само за местни производители на домашно вино от населените места на Община Бяла. Всеки винар може да участва само с вина собствено производство от реколта 2023 година. Не се допуска участие с отлежало вино. Всички участници трябва да предоставят своите вина на място в деня на дегустацията от 09:00 до 10:00 часа. Вината трябва да бъдат представени в стъклени бутилки, ясно идентифицирани с използваните сортове, име на производителя и телефон за връзка.


Наградите и признанията за победителите ще бъдат връчени на церемония на 14 февруари от 11:30 часа в залата за временни изложби на Общинския музей, след ритуала по зарязване на лозята.

С този конкурс, Община Бяла насърчава винопроизводителите в района, предоставяйки им възможност да представят своите висококачествени вина и да бъдат признати за техните труд и умения. Участието в конкурса е не само възможност за показване на майсторство. Експертната комисия предоставя възможност на всеки винар да получи коментар и/или насоки за своето производство.

Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация