#   Статии
05.02.2024
Трифон Зарезан в Бяла: предстояща програма за празничния ден

С настъпването на месец февруари, Община Бяла вече се подготвя за един от най-очакваните празници в календара - Трифон Зарезан. Специалната програма за този празничен ден обещава вълнуващ празник за жителите и гостите на града.

Денят ще започне с тържествено шествие до лозовите масиви, водено от носителя на титлата „Цар на лозят“а и иконата на Свети Трифон Зарезан. Шествието от площад „Европа“ ще започне в 10:00 часа и ще премине градските улици като завърши при лозята на северния вход на града. Там местният свещеник ще извърши водосвет и ритуално зарязване на лозята, символизирайки благослов за богата реколта и изобилие.

След традиционното шествие ще се състои награждаването на победителите от конкурса за "Най-добро домашно вино - реколта 2023". Събитието ще се проведе в залата за временни изложби на Общинския музей от 11:30 часа. Ще бъдат връчени заслужени признания и награди на най-изключителните винари в община Бяла.
Събитията не приключват тук. Общинският музей ще предложи интересна изложба, посветена на виното и традициите в Бяла. Посетителите ще имат възможността да се запознаят с историята на винопроизводството в региона и да научат за най-значимите винарски обекти в града.

"Трифон Зарезан в Бяла е повод за радост за всички в нашата община. Бяла е винарски район и именно затова обкръжаваме голямо внимание на празника. Нещо повече, на 14 февруари – Денят на Свети Трифон Зарезан нашата гимназия има патронен празник. Ученици и учители се включват в шествието и така имаме приемственост на традициите." - казва кметът на Община Бяла.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация