#   Статии
22.02.2024
Кой заслужи титлата "Цар на лозята" в Бяла?

След днешната дегустация и внимателното оценяване на над 50 вина в шестте категории, резултатите от тазгодишния конкурс за домашно вино в Бяла най-сетне са налице.

В категорията "Мерло", победител стана Николай Баналиев с висок резултат от 81,5 точки, последван от Димо Димов и Емил Москов. В категория „Други червени вина“ се огливи Веселин Костов с вино от сорт "Рубин" с 80,67 точки. Със същият резултат Иван Ненов спечели първото място при розетата, а младият Георги Шишков победи редица опитни винари в категория "Димят" със средна оценка от 81,63 точки.

Но истинско вълнение създаде .категорията с най-голям брой проби "Ароматни бели вина", където Николай Баналиев отново се открои с виното си "Совиньон Блан" с невероятните 84,5 точки, което го заведе на върха в тазгодишния конкурс. Тази година титлата "Цар на лозята" безспорно принадлежи на Николай Баналиев, който не само направи най-хубавото мерло за реколта 2023 година, но и впечатли журито с висок резултат в категорията "Ароматни бели вина". Това го прославя като майстор на виното в Бяла за тази година.

Председател на журито на тазгодишния конкурс за домашно вино в Бяла бе Татяна Василена, а с нея работиха като членове Илияна Матева-Цонева и Георги Русанов - професионални технолози и дегустатори с богат опит в оценяването на вина. Тяхната професионална дейност и внимателния подход гарантираха обективност и справедливост при оценката на вината.
В заключение, журито на конкурса за домашно вино в Бяла е възхитено от високото ниво на винопроизводството в Бяла. Победителите се отличиха с изключителни вина, които показаха високо качество и уникален вкус.
Пожелаваме на всички винари в Бяла да продължават да усъвършенстват своите умения и да ни радват с още великолепни вина в бъдеще!

Благодарим на всички, които допринесоха за успеха на това забележително събитие! Наградите на победителите ще бъдат връчени на 14 февруари от 11:30 часа в залата за временни изложби на Общинския музей.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация