#   Статии
15.07.2009
Официална делегация и танцьорите от ансамбъл "Българе" представиха Община Бяла в Холандия

Делегация от от гр. Бяла, водена от председателя на общинския съвет София Кирова и заместник-кмета Костадин Самарджиев, посети няколко града в холандската област Лимбург. На официална среща с кмета на град Ваалс и кмета на гр. Керкраде бяха обсъдени възможности за бъдещ културен обмен с цел развитие на туризма. Посещението съвпадна с откриването на престижния фестивал на духовите оркестри в град Керкраде, затова заедно с делегацията в Холандия бе и танцов ансамбъл „Българе” с художествен ръководител Христо Димитров. Ансамбълът участва в извънконкурсната програма на фестивала, в който се представиха десетки духови оркестри от цял свят. Изпълнението им беше посрещнато с небивал интерес от всички и беше най-атрактивната част от програмата. На следващия ден „Българе” имаше представление в най-големия тетър в гр. Керкраде, което продължи по-късно и на централния площад на града. Събра се огромно множество от хора, които аплодираха непрестанно българските танцьори. Танците завършиха с голямо „Право” хоро, в което се включиха много от зрителите.
Прекрасното представяне на ансамбъл „Българе” направи голямо впечатление на холандската публика и организаторите на фестивала, което със сигурност ще допринесе за увеличаване на интереса им към България и община Бяла като атрактивна туристическа дестинация.
Проявата бе осъществена по инициатива на кмета на община Бяла Анастас Трендафилов с подкрепата на спонсори. Целите бяха да се представи България и по-специално община Бяла пред широка аудитория в Холандия и да се осъществят контакти с местната власт, които да прерастнат в дългосрочно бъдещо партньорство.
Голямя заслуга за успешното участие във фестивала имаше и скулпторът г-н Иван Добрев, който е учил, живее и твори в гр. Мастрихт.
Представянето на общината на този голям форум е сериозна крачка в развитието на приятелските отношения между община Бяла и област Лимбург. Конкретните ползи в близко бъдеще ще бъдат увеличаване на интереса към Бяла като туристическа дестинация, обогатяване на културния живот, обмяна на опит и придобиване на нови знания и идеи в областта на културата и туризма.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация