#   Статии
24.08.2009
И ГРУПИТЕ ОТ ДЮЛИНО И ГОСПОДИНОВО УЧАСТВАХА В ФЕСТИВАЛА В ЖЕРАВНА

На 22 август 2009г. певческите групи за автентичен фолклор от с.Дюлино и с.Господиново взеха участие в Фестивала на фолклорната носия в местността Добромерица край с.Жеравна.Жените от двете села будиха интерес в участниците със своите напълно автентични носии и изпълнения характерни за нашия регион, запазени през годините и предавани от поколение на поколение. Така участниците от нашата община отговаряха напълно на изискванията поставени от организаторите, а именно всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана).
Фестивала на фолклорната носия се провежда за втора година от 21 до 23 август.
Негови организатори са Национален фолклорен ансамбъл”БЪЛГАРЕ”,Кметство Жеравна,Община Котел и Сдружение за Жеравна със специалната финансова подкрепа на Ян и Елена Андерсон.
Цел на фестивала е всички участници да преживеят духа на автентичността, като се върнат назад във времето. В местността Добромерица край Жеравна организаторите са построили автентично селище, в което участниците и гости на събора се потопяват в напълно автентичната атмосфера на миналото. Най-важното условие за участниците и посетителите беше да са облечени в народни носии и да не носят никакви съвременни вещи, а разговорите с мобилни телефони ставаха само на определените за това места. За целта на входа на местността момичета от ансамбъла отдаваха носии под наем, за да може всеки да бъде пременен и гиздав за фестивала. В боровата гора на Добромирица в специално изградената чаршия с дюкяни и за ВИП гостите „Чорбаджийски кътъ” посетителите се насладиха на традиционни ястия от миналото като боб с наденица, тиганици, скара, чевермета, лимонада, пастърма, домашен кашкавал и сирене, бира и специална домашна ракия, приготвена по автентична рецепта.
Автор: Росица Генкова

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация