#   Статии
10.09.2009
На 4 и 5 септември се проведе Първи национален събор на читалищата ”Бяла 2009”

Съборът е организиран от Община Бяла, читалище "Пробуда" и Съветът по туризъм в града, със съдействието на Министерството на културата. В него участваха над 300 участника от 18 читалища в страната. На голям концерт, който започна в 14 часа част от тях представиха своето певческо творчество. В 17.00 часа беше открито специалното изложение на читалищата "Произведено в България", на което всяко читалище се представи със свои щанд.
Втората част на концертите на самодейните състави започнаха в 17.30 и в тях вземаха участие представители на любителски колективи от различни жанрове от областите Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Силистра и София.
На 5 септември от 9.30 часа започна кръгла маса "Партньорството читалища – местна власт, гаранция за успех". В семинара вземаха участие представители на читалища, местна власт, неправителствени организации и експерти от РЕКИЦ "Читалища" от цялата страна. Форумът е част от програмата на първия национален събор на читалищата "Бяла`2009". Модератор на дискусията беше директорът на регионален читалищен център във Варна Иваничка Мусова. Участие в кръглата маса взеха представители на петнадесет читалища, на местни власти, членове и председатели на общински комисии по култура, служители в общински администрации и съвети по читалищата. ”Искам да благодаря на общинското ръководство на община Бяла за тази прекрасна идея – да подготви и финансира първия национален събор на читалищата в България. Читалищата винаги са били местата, в които е възниквала новата социална активност. Имаше един дълъг период, в който те бяха само един елемент в една пропагандна структура. Не това е мисията на читалищата. Като остатък от това време и днес много българи не припознават читалищата като социален партньор, като своя глас в диалога с местната власт” започна дискусията Мусова. Почти всеки от изказалите се по отношенията местна власт-читалища подчерта наличието на непълноценен диалог, бъркане в целеполагането и очакванията. Често се случва невъзможност да се срещнат читалища и местна власт на полето на обгрижване на една и съща общност и да се свърши работата така, че тя да бъде доволна и от двете страни. Експерти от регионален читалищен център във Варна анализираха подробно правната рамка както на работата на читалищата, така и на взаимоотношенията с местната власт. Активна дискусия предизвика и въпросът с финансирането на читалищата. Директорът на регионален читалищен център във Варна Иваничка Мусова информира участниците за срещата вчера със заместник-министърът на културата Тодор Чобанов, който посети Бяла в рамките на събора. Присъстващите приеха резолюция, която обобщава предложенията им към изпълнителната власт в две посоки – прецизиране на финансирането на читалищата и създаване на програма за повишаване на квалификацията на читалищните дейци. /БГНЕС
Автор: Общинска Администрация

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация