#   Статии
08.03.2010
Осми март – Международен ден на жената

С много настроение породено от песните ,танците и стихчетата на най-малките жители на Община Бяла преминава празника 8-ми март.
В Целодневна детска градина”Юрий Гагарин”с.Господиново малчуганите поздравиха не само своите майки,но и всички жени от селото.
Празника продължи с общо селско веселие,където под звуците на гайда първото хоро бе поведено от жените от групата за автентичен фолклор при с.Господиново.

8-ми март е ден на солидарността на жените от планетата в борбата им за независимост, мир, икономическо, политическо и социално равноправие. Всичко започва през далечната 1504 година от една италианка - Кристина Де Пизан, лансирала първа искането за право на жените на образование и политическо влияние, преминала през херцог Де Кондорсе с неговото искане за предоставяне на граждански права на жените, последван от Теодор Готлиб фон Хипел, призоваващ за пълноправие на жените в политиката и образованието.
В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г.; през 1915 г. е първото публично честване. Като общо български празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ЖЕНИ, МАЙКИ, ПРИЯТЕЛКИ, КОЛЕЖКИ! НЕКА СЕ ЧУВСТВАТ УВАЖАВАНИ, ОБИЧАНИ, ЩАСТЛИВИ!
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация