#   Статии
06.06.2010
ХУДОЖНИЦИ ОСТАВИХА ЧАСТ ОТ СЕБЕ СИ, ЧРЕЗ СВОИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ В ГРАД БЯЛА

Художниците, които участваха в първия Национален пленер по дървопластика - Бяла 2010, са оставили част от себе си в своите скулптури, което означава, че част от тях остава завинаги в Бяла, каза кметът на града Анастас Трендафилов на закриването на първото по рода си културно събитие състояло се от 25 май до 5 юни 2010г. в гр.Бяла.Пленерът беше организиран от Община Бяла и Съюза на българските художници (СБХ).В продължение на 10 дни художници, известни със своите произведения в много страни по света, създадоха своите дървени скулптури.
Шест композиции "Апотеоз на чернокопа" с автор Робърт Цанев, "Докосване или вълнение" дело на Камен Симов, "Сянка на птица върху морска пяна" от Николай Златанов , "Попътен вятър" на Йордан Йорданов , "Старецът и морето" на Боян Александров и "Пасаж" на Димитър Митев баха дарени на Община Бяла.

Да се превърне пленерът в ежегодна традиция е амбицията на кмета Анастас Трендафилов. С думите "Нов дух - ново начало" той описа арт инициатиата и покани художниците да се върнат догодина, за да създадат още красиви скулптури, които да красят Бяла.Сред гостите беше и депутатът Даниела Петрова, която е председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии. Тя изяви увереност, че Националният пленер по дървопластика ще накара младите хора да се обърнат към изкуството. Петрова благодари на община Бяла за инициативата, която популяризира талантите на България. Тя пожела успехи на творците и нови срещи с изящното изкуство.Като част от пленера беше открита първата изложба от картини и пластики в новата галерия „Бяла”. Тя е собственост на спомоществователя на пленера г-н Илиян Рангелов, който поздрави града, че притежава такива прекрасни творби.
"Бяла – център на културен туризъм" е амбицията на града, споделиха организаторите и участниците в първия Национален пленер по дървопластика - Бяла 2010.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация