#   Статии
03.02.2007
Около 200 души протестираха на площада в Бяла против “Натура 2000”

Около 200 души протестираха днес на площада в Бяла против “Натура 2000”. Сред тях бяха и жители на Шкорпиловци. Поредната инициатива срещу екологичната мрежа бе уважена от депутатите от НДСВ Борислав Ралчев и Яни Янев, Христо Кирчев от ОДС и Станчо Тодоров от Атака, както и областният координатор на НДСВ – Варна Снежана Донева.

С плакати “Ще разясните ли Натура 2000”, “Кой ще поясни наредбата”, “Не искаме Натура искаме инвестиции”, “За птиците Натура, а за хората какво?”, гражданите изразиха своето недоволство и от неизвестностите около тази екологична мрежа. Кметът на Бяла Илиян Цонев заяви, че е готов да намери спонсори или по някакъв начин с общински средства да се финансира направата на още едно проучване за ценните птици и техните местообитания. Той отново потвърди, че 100 % от земята на Бяла попада в “Натура 2000”, което е в остро противоречие с общинския план и стратегия за развитие. “Трябва да се запознаем с проекто наредбата за управление на тези земи, както и да се види точния списък със защитени територии. В понеделник в София има среща по темата инициирана от Национално сдружение на общините”, каза още Цонев.

Според Георги Турчелиев, председател на инициативния комитет на собственици на земи в Бяла всичко е завоалирано и цари пълна неизвестност. Стана ясно, че земята в Бяла е 162 000 декара, като 90 000 декара са горски фонд. “И ние искаме природата да бъде запазена, но всичко трябва да бъде съобразено със спецификата на общината. Мисля, че всички имаме една цел, защо сме разделени на две? Защото нас никой не ни зачита. Нека дойдат на място, да определят отново границите, да кажат какво ще се прави. Някой много добре знае, но не иска да ни каже. Поставихме нашите искания, но никой до сега не ни даде отговор”, каза пред протестиращите Турчелиев. Той припомни, че собствениците на земи искат да знаят как са определени границите, какви са точните координати на “Натура 2000”, какви са условията в проекто наредбата за зоните, кой и как ще ги определи и кога ще бъдат публикувани, както и дали ще има ограничения за обработваемите земи.

Жителите на Бяла и Шкорпиловци, които се включиха днес в поредния протест заявиха, че искат от екологичната мрежа да бъдат извадени всички обработваеми земи и частните имоти, както и тези за които има инвестиционни намерения и подробни устройствени планове. “Има 90 000 декара горски фонд. Нека той да влезе в “Натура 2000” както и някои територии около него, ако е необходимо”, каза още Георги Турчелиев, председател на инициативния комитет на собствениците на земи в Бяла.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация