#   Статии
13.05.2011
Дилян Дончев, директор на ОУ "Отец Паисий" гр. Бяла, получи награда „СВ. ИВАН РИЛСКИ” от министъра на МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА

По случай Деня на Св. Равноапостолни Методий и Кирил в Рилския манастир бе отслужен молебен от свещеници на обителта начело с Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. След като освети икони, той поздрави учениците за празника, като изтъкна, че в свещената Рилска обител през вековете е съхранено делото на светите братя.
След празничната литургия се състоя церемония сред реликвите, съхранявани в музея на манастира, на която министър Сергей Игнатов удостои с наградата на МОМН „Св. Иван Рилски” Иванка Владимирова Сотирова – директор на Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан” – гр. Стара Загора, Станчо Иванов Атанасов – директор на Професионалната гимназия „Велизар Пеев” – гр. Своге, област Софийска и Дилян Иванов Дончев – директор на ОУ „Отец Паисий” – гр. Бяла, област Варна. Наградата се дава за голям принос в развитието на образованието.
Преди да връчи отличията министър Игнатов поздрави всички присъстващи за празника на Светите братя, създатели на нашата писменост. Той изтъкна, че те са всъщност в основата на българското образование. „Когато започва тяхната мисия и мисията на техните ученици, основната цел е била да се обучат колкото се може по-голям брой, както ги наричат в едно житие, „азбукарчета” като вас, - обърна се към учениците министър Игнатов, - които знаейки българското писмо, да могат да четат на роден български език Светото писание, което всъщност е най-важната книга за човечеството. Българската образованост започва с този акт. Следовниците на светите братя разнасят тази книжовност до пределите на славянския свят.” – подчерта проф. Игнатов.
Няма по-голям български връх в духовното съвършенство от Св. Йоан Рилски Чудотворец. Той вече повече от 1000 години наистина е закрилник на нашия народ. Всъщност най-яркият символ на духовно съвършенство това е пламъкът на българското учителство св. Йоан Рилски – изтъкна значението и ценността на престижното отличие министър Игнатов.
Тържеството в Рилската обител почетоха областният управител на Кюстендил Любомир Анчев и областният управител на Благоевград Валери Смиленов, народните представители Валентин Микев и Емил Гущеров, учители, деца от основно училище „Христо Ботев” – Сапарева баня, от 5. СОУ „Георги Измирлиев” – Благоевград и от Ученическата спортна школа – Сапарева баня.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация