#   Статии
26.02.2007
В Бяла се проведе традиционната кушия по случай Тодоровден

На 24 февруари в Община Бяла, област Варна се проведе традиционната кушия по случай Тодоровден.Празникът започна с шествие на всички участници от гр. Бяла и съставните села Попович и Дюлино през града под съпровода на гайда.
Февруарският сняг не попречи на беленци да посетят както всяка година този уважаван от тях празник.
На трасето за провеждане на народната кушия бе отслужен празничен водосвет , а конете бяха захранени според обичая с жито и обреден хляб от отец Венци и г-н Цонев.
Кметът на общината Илиян Цонев честити празника на именниците с пожелания за дълъг живот и здраве и благодари на всички присъстващи защото традициите и празниците се съхраняват във времето единствено и само, ако хората ги носят в сърцето си!
Кушията се проведе на две дължини или така наречените гари, като и в двете взеха участие по 13 коня. Победител в първа гара е кобила Вела със собственик г-н Стефан Полихронов и жокей Радослав, второ място спечели кобила Калина със собственик г-н Георги Демостенов и трето място бе отредено на кобила Събина със собственик г-н Николай Божков. Във втора гара победител е кобила Нелина със собственик г-н Манол Манолов и жокей Бисер, втора е кобила Вела със собственик г-н Ст. Полихронов и трето място за кобила Калина със собственик г-н Г. Демостенов.
В категорията за най- добре оборудвана каруца спечели каруцата на г-н Георги Демостенов, а призовете за „ Кобила 2007 ” и „ Жребец 2007 ” грабнаха кобила Калина и жребецът Боян.
Кметът на общината Илиян Цонев връчи на победителите купи, грамоти и парични награди.
Празникът се проведе благодарение на спомоществователството на 38 спонсори -жители и фирми от гр.Бяла, като най- голям е приносът на фирма „ Бяла Бийч Тур” АД, фирма „Титан чистота” АС, и фирмата за мебелно производство на швейцарския гражданин г-н Томас Клайнер „ Артебяла” и др.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация