Д Н Е С   /     ПРОГНОЗА

  1. сутрин
  1. денем
  1. вечер
макс. C° 21°  /  мин. C° 11°

май 2020
пвтсрчпсн
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 

 

  #   Статии
21.12.2011
Античното селище и късноантичната крепост на нос „Св.Атанас“ ще се превърнат в туристическа атракция

Антично селище и късноантична крепост на нос „Св.Атанас“ предстои да се превърнат в туристическа атракция за Бяла, съобщи на пресконференция във Варна Анастас Трендафилов, кмет на местната община. На срещата присъстваха и част от екипът, подготвил проекта - д-р Валери Йотов от Варненския археологически музей, инж. Коста Стоянов, арх. Емил Добрев.

Културно-историческата забележителност се състои от няколко подобекта. Това са три сгради с различна функционална характеристика - баптистерий, винарна и базилика. Обособяването на обекта, като водеща туристическа атракция ще се осъществи по проект за консервация, реставрация, експониране, социализация и популяризиране на Античното селище и късноантичната крепост. Той е спечелен по Оперативна програма "Регионално развитие", с продължителност 24 месеца. Финансирането е на стойност 5 376 155,32 лева

Проектът стартира след като правителството е отнело от Министерството на вътрешните работи терена на античната крепост на нос Св. Атанас и го е дарила на община Бяла. Притежаването на права върху имота е задължително условие за кандидатстване по програмата.

В рамките на дейностите по проекта се предвижда реставрация и експониране на новоразкритата базилика, баптистерия и винарната. Заложено е изграждане на водоснабдяване и канализация, електрозахранване и 2 км път водещ до атракцията. На тези конструкции се предвижда и провеждането на виртуална интерактивна разходка за посетителите. Чрез визуализация ще се представят хипотези за това как са изглеждали базиликата, винарната и околните пространства.

При проучвателните дейности на обекта са открити уникални находки. Олтарна маса, счупена около 5 век и „погребана“. Тя е изработена от най-хубавия за времето си мрамор на гръцкия остров Парос. Сред находките са и стенопис с надпис “Мария“, изображение на глава на светец, златен пръстен с кръстен знак и златна монета с образа на Фока от 602-610 година. При разкопките в раннохристиянската църква е открита кръщелня, действала в края на 4 и началото на 5 век. Тя е била съборена, а след това на нейно място е изградена втора. В базиликата е имало и жилище на епископа на местната малка община.

Кметът на Бяла разкри, че се надява да бъдат намерени още артефакти, а откритите до момента ще бъдат в музея в Бяла.

Една от хипотезите е, че това селище е именно древния град Лариса, който е представлявал духовен и търговски център. Обхващал е част от територията между Варна и Несебър.

Обектът ще бъде посетен от учени специалисти по раннохристиянско изкуство от католическия университет във Ватикана през втората половина на април 2012 година.

Атанас Трендафилов обяви, че се търси финансиране на проект за Исторически музей на Бяла.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2020
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация