#   Статии
06.06.2012
Нова колекция дървопластика краси Бяла

И тази година в продължение на 10 дни, пред погледите на жителите и гостите на град Бяла твориха шестима майстори на дървопластиката.

Веселина Георгиева, Роберт Цанев, Панчо Куртев, Стелиян Стелиянов, Валентин Митев и Васил Попов създадоха една прекрасна колекция, която ще остане да краси малкия морски град.

Жителите на Бяла изпратиха майсторите с тържествено връчване на сертификати в знак на благодарност за творческия им труд, а самодейците от читалище „Пробуда” изнесоха концерт.

Гост на закриването беше г-н Румен Серафимов, историк на изкуството и уредник на Градската художествена галерия във Варна. Г-н Серафимов беше изключително впечатлен от колекцията от дървени скулптури, която градчето притежава и благодари на общината и кмета на Бяла, че „са достатъчно разумни и далновидни да организират и да провеждат вече трета година този форум. В България подобни форуми вече остават твърде малко.” След като разгледа внимателно композициите на творците, г-н Серафимов сподели своите впечатления пред публиката на тържеството. „Морски трон” на Роберт Цанев, той намери за най-мъдрата работа; „Процес” на Панчо Куртев – за най-богата като материя композиция, „Почивка” на Стелиян Стелиянов – за най-радостната творба, „Пътуване в синьо” на Веселина Георгиева за най-нежната, „Надежда” на Валентин Митев - най-символичната, и „Антична пейка” на Васил Попов за най-тайнствената.

Националният симпозиум по дървопластика се организара от община Бяла и Съюза на българските художници. Симпозиумът вече се утвърждава като уникална възможност за обмяна на опит и идеи между различни поколения дърворезбари в България. Мероприятието е единствено за страната организирано от Съюза на художниците, секция „Дърворезба”.
Автор: Росица Генкова

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация