#   Статии
17.08.2012
Община Бяла сама финансира археологическите проучвания на нос Св. Атанас

Археологическите разкопки на нос Св. Атанас край град Бяла се провеждат от четири години и дейността по проучване се финансира изцяло от Общинския бюджет. Очаква се разходите само за тази година да надхвърлят 100 000 лв., а през изминалите три сезона са били отделени над 250 000 лв. за разкопки.

Въпреки направените многократни заявки до най-висшите държавни финансиращи органи, до момента Община Бяла не е получила помощ за археологическите проучвания.

Археологическият обект на нос Св. Атанас се цени високо в научните среди като добър шанс за Късноантичната археология на България. Резултатите от проучванията са твърде интересни, откриват се важни, дори уникални за българската и европейската археология находки.

Високата историческа стойност на обекта даде също така и възможност за участие с проект по Оперативна програма „Регионално развитие” за реставрация и консервация на някои сектори от крепостта и най-вече раннохристиянската базилика, двете кръщелни и производствените съоръжения – винарна и пещ за битова керамика. Подходът към тези обекти ще се превърне в живописен парк, в който ще ви посрещне туристически информационен център и триизмерен макет на крепостта. Достъпът ще се осъществява от нов панорамен път, стигащ до самия археологически обект. Благодарение на този проект до края на 2013 г. Античното селище и късноантичната крепост, разположени на нос Св. Атанас, ще се превърнат във водеща културно-историческа атракция на българското Черноморие.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация