#   Статии
06.09.2012
Кметът на Бяла: Имаме най-ниската безработица в област Варна

Община Бяла има най-ниската безработица сред общините в област Варна-около 10-11 процента, докато при другите е 17-18, каза за БГНЕС кметът на общината Анастас Трендафилов.

Бяла днес отбелязва своя празник. Общината работи много добре с ОП "Развитие на човешките ресурси", по която се провеждат курсове за преквалификация по озеленяване, пътно строителство, екология. Кметът подчерта, че само тази година са засети около 12 хиляди храсти и 700 дървета – такова озеленяване не е правено поне от тридесет години. От 1 септември има промяна в заплащането на обучаваните по тази програма - то вече е около 380 лева, докато преди това е било 290 лв. Икономическият ефект е, че в семейните бюджети на тези семейства влизат пари, придобиват се квалификации и трудови опитности. Много от тях преди са били на социално подпомагане, където са получавали социални помощи от националния бюджет. Докато сега тези средства те получават като заплати, срещу извършени дейности, плащат се данъци и парите са от европейски програми. С работата, която вършат се подобрява чистотата, озеленяването, с техен труд се правят ремонти на тротоари, благоустрояване. Изпълнените проекти за ремонт на три от основните улици в града за много кратко време са променили съществено града.

Предстои обявяването на конкурс за изпълнител по проект за изграждане на ВиК на общинския център на стойност 13 млн. лева. В ДФ "Земеделие", в Програмата за развитие на селските райони. Подадени са и още четири други проекта в същата програма. С тях общината възнамерява да извърши ремонт на още няколко улици, на стадиона в град Бяла, както и изграждането на музей в Бяла и спортна площадка в село Дюлино. Всичко това е перспективата, която сме си поставили да постигнем през следващите две години. Ще довършим и археологическите разкопки и внимателно ще видим какви са насоките през следващия програмен период, за да може да съчетаем приоритетите си с тях, обясни Трендафилов. Имаме доста проекти, които са готови. Вече са отворени и мерките по рибарство и аквакултури, в момента се уточнява по какво можем да се кандидатства и съвсем скоро община Бяла ще предложи проекти и там. "През предишните години проектирахме много и цялото това усилие тогава днес дава своите плодове. Давам пример – имахме готов проект за реконструкция на стадиона в Бяла. Отвориха мярката и ние веднага представихме подготвения си проект. Същото се случи и с проекта за музея" каза Анастас Трендафилов. Читалищата в общинския център и селата също кандидатстват за ремонт на сградите. Става дума за село Дюлино, където сме предоставили сграда, която да се ремонтира и да се превърне в читалище, в Горица също сме предоставили сграда, която да се реконструира и да стане читалище. В Бяла читалището също кандидатства за ремонт и реконструкция. С проект кандидатства и читалището в село Господиново. Или общо четири читалищни проекта и всичко това е по Програмата за развитие на селските райони. По същата мярка спечелен проект има и църковното настоятелство в Бяла, със средствата по който ще бъде ремонтирана църквата в Бяла.
Автор: БГНЕС

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация