#   Статии
18.09.2012
Започна гроздобера в община Бяла

Със заповед на кмета на общината Анастас Трендафилов, се откри гроздоберна кампания 2012 г. в град Бяла. За Място на продажба на предназначените за производство на вина сортове, основно „Мерло“ и „Димят“, е определен Общински пазар Бяла. Търговците на грозде за производство на вино е задължително да притежават Сертификат за произход, съгласно чл. 58, т. 6 от ЗВНС, който се издава от Черноморската регионална лозаро-винарна камара със седалище гр. Варна.

Лозарството е традиционен за беленци поминък. На територията на общината се отглеждат около 450 дка „Мерло“ и 2 000 дка „Димят“.

„Реколтата от „Мерло“ е по-малко по отношение на тонажа в сравнение с миналата година, но като качество не отстъпва“, коментират лозари. Количеството производство „Димят“ се е запазило същото като през изминалите години, но новата реколта е с по-голяма захарност. Причини за по-високия градус на гроздето са голямата суша и високите температури през лятото. Въпреки липсата на валежи, глинестата почва в региона задържа влагата, което води до запазване качеството на гроздето.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация