#   Статии
25.09.2012
Дюлино отпразнува събор

По традиция през последната събота на септември, село Дюлино отпразнува със забавления, концерт, канадски борби и курбан своя събор.

Празненствата откри кметът Георги Колев, а Групата за автентичен фолклор „Дюлинските баби“ покани жителите и гостите на хоро с типични, местни пестни. Дюлинските баби участваха на 22 май тази година на Галаспектакъла, с който София кандидатства за европейска столица на културата през 2019 г. Бабите участват всяка година в Събора на читалищата в Бяла, а на 4 август са се представили на Националния фестивал на хората от третата възраст в Балчик. „Макар и с 10 минутно участие се представихме добре“, разказва Върба Гочева ръководител на групата за преживяването в НДК на 22 май. Снимкови свидетелства за съществуването на състава има от 1935 г., но фолклорната група се оформя напълно под ръководството на Тодорка Димова през 1956 г., която пристига като млада учителка от Враца. Днес, съставът на групата е между 8 и 14 жени, като средната възраст е 70 години, а най-възрастна е баба Савка на 85 г. „Това е – живеем!“, възкликва баба Върба на повдигнатите вежди на младите певици, които се включиха в тържеството.

„Село Дюлино се разраства. В момента жителите наброяват около 300 души“, разказва кметът. „Тече ремонт на църквата, и очакваме със стиснати палци одобрението на проектите, които община Бяла е подала за изграждане на спортна площадка и рехабилитацията на старата училищна сграда за читалище“, сподяла още г-н Колев.

Дюлино привлича и много чужденци, предимно от Англия, които са закупили имоти и прекарват по-голяма част от годината тук в идилия от спокойствие и красива природа.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация