#   Статии
01.10.2012
Организираха Нощ на музея в Бяла

Археологическата експедиция на нос Св. Атанас край гр. Бяла, с ръководител доц. д-р Валери Йотов, организира Нощ на музея. Целта на културното мероприятие бе да се информират жителите и гостите на градчето ни за напредъка на археологическите проучванията, които се извършват от 2009 г.

Доц. Йотов представи презентация обобщаваща напредъка през всяка една година от проучванията, като обърна внимание на по-важните находки. Тема на презентацията бяха: изцяло проучения църковен комплекс (базилика, три кръщелни, жилище на епископа, кладенец за светена вода, винарна); златния пръстен от VI в. представящ построената Ротонда „Анастасис” (Възкръснал) над Гроба Господен в Йерусалим; откритито тази година жилище на трапезит с голяма част от предмети на ежедневния бит; посветителния надпис в чест на Тиберий Константин (съимператор на Юстин ІІ) от втора половина на VІ в. Също така, Доц. Йотов съобщи и за още едно ново интересно откритие направено през август тази година и все още в начален етап на проучване – късноантична баня. Банята се е състояла най-вероятно от три помещения – студено с басейн, топло, горещо, както и фурна, където се е затопляла водата.

Според ръководителят на проучванията, археологически сезон 2012 г. се е оказал изключително успешен и интересен. За сравнение с предходните три години със среден обем от 200-300 находки на сезон, само през тази година са открити над 1000 артефакта.

Вечерта завърши с изложение в Археологическия музей в Бяла, където археолози и участници в научната експедиция разказваха за новите открития и интересни случки от изминалия (за съжаление) сезон 2012 г.

Тази година стартира и изпълнението на Проект „Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос „Св. Атанас” и превръщането им във водеща туристическа атракция на територията на община Бяла, Варненска област” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация