#   Статии
01.10.2012
Славчо Славов зам.-областен управител на Варна за археологическите проучвания на нос Св. Атанас

Не е важно само да откриеш нещо, а е важно да се популяризира и да стане достъпно до всички. Това съобщи зам.-областния управител на Варна Славчо Славов по повод старта на реализацията на проект „Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос „Св. Атанас” и превръщането им във водеща туристическа атракция “, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Той припомни, че община Бяла е вложила в реализацията му над 744 000 лв, като общата стойност е над 5,3 млн. лева. По думи на Славов сумата отпусната от общинския бюджет никак не е малка, като освен това трябва да се отчете и факта, че до момента са били отпуснати също не малко средства от бюджета за разкопки на нос Св. Атанас.

Хубавото по думите на зам.-областния управител е, че нещо което е било открито има своето естествено продължение. Според него Бяла не е много позната на варненци, но пък през последните години морския град се е превърнал в най-красивия общински център в областта. „Реализацията на този проект ще привлече още повече туристи”, каза още Славчо Славов. Той добави, че от гледна точка на Областна управа може да се помисли и за изготвянето на проект, който да е насочен освен към популяризирането на културните и археологически ценности в областта, но и да бъде изготвен маршрут за религиозен туризъм. По думите археолозите и историците вече са установили, че ранното християнство съществува на много места в България, което е интересно за много хора по света. Тази ниша обаче по мнение на Славов не се използва много добре от страна на бизнеса. Славов заяви, че гарантира от името на Областна управа, че ще продължи и подпомагането на община Бяла в усилията и да популяризира археологическия обект.
Автор: Радио "Фокус" - Варна

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация