#   Статии
01.10.2012
Кметът Анастас Трендафилов: Над 100 000 лв. сме отделили само през тази година за археологическите проучване

Над 100 000 лв. сме отделили само през тази година за проучване на нос Св. Атанас. Това заяви кметът на общината Анастас Трендафилов по време на представянето на проекта "Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос "Св. Атанас" и превръщането им във водеща туристическа атракция на територията на община Бяла, Варненска област", предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна.

Кметът на морската община коментира, че това е проект от особено значение за целия регион. Чрез реализацията му ще бъде съхранена една недвижима културна ценност, паметник от национално значение, който ще бъде експониран и достъпен до всички, които се интересуват от темата.

Кметът посочи, че ще бъдат привлечени много туристи от цял свят и реализирането на целия проект ще допринесе за икономическия разцвет на Бяла.

Срока за изпълнение на проекта е 24 месеца и включва изграждане на пътен участък от Бяла до обекта, консервация, реставрация, изграждане на съответните алеи и съоръжения, които да защитят обекта от атмосферни влияния. Кметът на общината посочи, че ще бъде изградено ефектно осветление и добави че след не повече от 2 години община Бяла ще има един много хубав археологически обект, който освен това ще бъде и туристическа атракция. "По този начин Бяла вече излиза и на културната страница на България, а и не само", коментира още кметът. Той добави, че вече има интерес - предимно от научните среди, като идват запитвания освен от Европа, но и от Америка. Кметът заяви, че се надява интерес да има и от страна на съответните държавни институции, които се занимават с културно-историческото наследство. По думите му вече четвърти археологически сезон средствата за проучване идват само от бюджета на община Бяла.
Автор: Радио "Фокус" - Варна

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация