#   Статии
02.11.2012
Празник в Корино, Гърция

На 19 октомври група от 32 жители на град Бяла потегли за Корино, Гърция. Корино е разположен на 780 км от тук край бреговете на Егейско море и е едно от петте населени места, където през 1927 г. по силата на спогодбата Моллов – Кафандарис от Бяла се заселват около 200 семейства.

Гостуването бе по покана на кметския наместник и Председател на Гръцко-българското дружество в Корино Сидерис Михайлидис. Поводът за поканата бе предстоящия празник на ципурата, едно от трите тържества през годината, с които заселилите се в Корино тачат и ознаменуват традициите си.

Изключително радостни от възможността да споделят своя празник с беленци, домакините въвлякоха ентусиазирано гостите си в подготовката и ги направиха съпричастни към едно незабравимо тържество.

В събота – 20 октомври вечерта се състоя първата част от тържеството. Хората от Корино бяха пременени в носии, каквито са носели в Бяла преди десетилетия. Приготвиха се блюда с мезета, а гарафите бяха пълни с домашна ципура (ракия). В ритъма на народна музика, танци и много настроение организаторите на празника направиха шествие през Корино. Шествието сприраше пред всяка къща по пътя. С чашка ракия и мезе покана за тържеството бе отправена към всеки.

На следващия ден започна същинската част на празника. Стотици хора се отзоваха на поканата. Председателят Михайлидис сподели пред гостите от Бяла, че ястията и напитките не са безплатни, а всеки от присъстващите си плаща. С получените средства се покриват всички разходи за празника, а той се организира от членовете на Гръцко-българското дружество.

Кметът на община Бяла Анастас Трендафилов, благодари най-сърдечно за топлото гостоприемство и отправи покана към домакините да посетят Бяла.

Празникът продължи до късно с хубава народна музика, вити и кръшни хора и добро настроение.

Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация