#   Статии
13.11.2012
Новата областна управа на Варна бе на посещение в Бяла

Областният управител на град Варна – Коста Базитов и зам. областният управител – вицеадмирал Пламен Манушев се срещнаха с ръководството на община Бяла. Официалното посещение бе организирано по инициатива на областната управа.

Теми на обсъждане бяха проектите по Оперативните програми на Европейския съюз, които общината е реализирала до момента и текущо изпълнява, както се дискутира и предстоящия програмен период 2014 – 2020 г. Допълнително се обсъди и готовността на общината да посрещне зимния сезон.

Срещата продължи с посещение в ОУ „Отец Паисий“, гр. Бяла. Директорът на училището Дилян Дончев запозна областните управници с напредъка на училището по проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“.

Късноантичната крепост на нос Св. Атанас също бе важна част от програмата на посещението. Кметът на общината Анастас Трендафилов обърна внимание, че археологическите разкопки са от изключително голямо значение за увеличаване възможностите за реализиране на повече приходи в региона и адаптиране в културно-туристическата инфраструктура по Българското Черноморие. Вече четвърта година, община Бяла сама финансира проучванията и е изразходвала над 350 000 лв. Въпреки направените многократни заявки до различни държавни финансиращи органи, до момента не е обърнато заслужаващото обекта внимание и подкрепа. Също така ръководителят на археологическите разкопки – доц. Валери Йотов изтъкна, че археологическият обект на нос Св. Атанас се цени високо в научните среди. Резултатите от проучванията са твърде интересни, откриват се важни, дори уникални за българската и европейската археология находки. В средата на месец октомври изцяло проучения църковен комплекс (базилика, три кръщелни, жилище на епископа, кладенец за светена вода, винарна) бе единственият в България получил официална покана за представяне на международната конференция по „раннохристиянска археология“ във Виена.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация