#   Статии
21.11.2012
Арт-клуб при Професионална гимназия в Бяла създава впечатляващи произведения на изкуството

Вече втора учебна година Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм в Бяла участва в проект „УСПЕХ”. По проектът в училището бяха създадени клубове „Аз-фотографът”, „Зелени алтернативи”, „Тенис на маса” и „Арт-Клуб”.

В „Арт-Клуб” с ръководител Уршула Христова участват 14 ученици. Целта на клуба е да заинтригува и привлече младежите към различни, непознати за тях видове приложни изкуства. Младите хора проявяват огромен интерес към занятията. Те постепенно откриват в себе си неподозирано за самите тях въображение, усет към красивото, започват все по-смело и по-успешно да съчетават формите и цветовете на правените от тях изделия.

Постепенно те се научават да работят с различни материали, техники и специфични инструменти и не по-маловажно: да работят в екип, да си помагат, да се съветват и изслушват помежду си, да търсят и да намират решения на възникващите по време на работата въпроси и съмнения.

Като първа, оригинална и авторска работа учениците сътвориха, с голямо търпение, прецизност и майсторство много интересни маски в техника „папие-маше”. Младежите направиха маски във венециански и африкански стил и репринти на емблематични маски от известни филми на ужасите.

Учениците направиха забавни фигурки от глина, а също така интересни, много оригинални и красиви бижута и сувенири от моделин и други нестандартни материали.

Най-голям успех сред членовете на клуба имаше стъклописа. Учениците се запознаха със специфичната техника, след което рисуваха малки витражи, оцветяваха и украсяваха стъклени съдове (вази, чаши, чиннийки, шишета). По-голямата част от готовите изделия се оказаха истински малки шедьоври, направени с майсторство и вкус.

Резултатите от целогодишната си работа учениците обединиха в две изложби, посрещнати с огромен интерес и аплауз от жителите и гостите на Бяла.

Избрани експонати от двете изложби останаха като постоянна експозиция в читалище „Пробуда”.

Клубът продължава своята дейност през настоящата 2012/13 учебна година с първа съвместна работа: голямо пано от морски камъни на стената на входа на училището.

Презентация на работата на „Арт-Клуб” на Национална конференция за споделяне на добри практики в работата по проект „УСПЕХ“ на 16-18 ноември в Пловдив направи много добро впечатление.
Автор: Уршула Христова

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация