#   Статии
26.03.2013
Археологическият обект на нос Св. Атанас бе представен в Рим

Александър Минчев – зам. научен ръководител на археологическия обект на нос Св. Атанас, гр. Бяла посети Папския институт по християнска археология в Рим. Той бе поканен да изнесе публична лекция на тема "Раннохристиянска архитектура и изкуство по Българското Черноморие (ІV-VІ в.)" в петък, 22 март. Лекцията бе на английски език и придружена от презентация с обширна информация за раннохристиянските паметници от този регион на България, включително и най-новите резултати и находки от "раннохристиянския комплекс" на крепостта на нос Св. Атанас.

Папският институт е най-реномираният център за християнска археология не само в Италия, но изобщо в Западния свят. Институтът има значителен състав от археолози, епиграфи и изкуствоведи, които се занимават с различни проблеми на раннохристиянската археология и изкуство. От няколко години ръководството на института кани по един виден учен от Италия и от чужбина през пролетта и през есента да изнесе лекция на определена тема пред специалисти от страната, предимно университетски преподаватели и музейни специалисти.

През месец април 2012 г. петдесет души от Папския институт посетиха обекта на нос Св. Атанас и археологическата експозиция изложена в Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла.

Александър Минчев е първият българин, поканен да участва с лекция в Института.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация