#   Статии
12.04.2013
Зазвънява отново камбаната на Православният храм “Св. Успение Богородично” в град Бяла

На 13 април ще зазвъни отново камбаната на Православният храм “Св. Успение Богородично” в град Бяла. Свещеният ритуал по освещаването на църквата ще извърши варненският и великопреславски метрополит Кирил, специално пристигналите за церемонията от Гърция трима свещеника, водени от епископ Варнара и шуменският епископ Йоан. Ще присъстват всички дарители.

През месец септември 2003 г., Храмът който е бил построен през 1875 г., е съборен и на негово място построен новият. Благодарение на даренията на жителите на морския град бяха събрани средства за изработката на олтара, закупена църковната утвар и изрисувани стенописите. Благотворителната кампания продължава в Бяла за събиране на средства за оформлението на пространството около храма, озеленяването и парковото осветление.

Празникът е изключително голям, тъй като Храмът е много скъп за беленци. Не малко местни легенди са свързани с него. Най-известната разказва как на деня, в който храма трябвало да бъде осветен (8 май 1875 г. по стар календар), турците изпращат войска по море с цел да го разруши и да не допусне неговото освещаване. Неочаквано се извила силна буря, която възпира гемиите да слязат на брега. Дълги години след това, на храмовия празник Св. св. Константин и Елена (21 май но новия календар) се вари курбан за здраве на всички вярващи християни.

Курбанът на новия храм също ще бъде извършен на 21 май тази година в почит към традицията.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация