#   Статии
10.06.2013
Американски археолози останаха изключително възхитени от археологическия обект на нос св. Атанас в Бяла

Джефри Спайър и Джеймс Феръл, професори от Аризонския щатски университет, посетиха Късноантичната крепост на нос св. Атанас. Гостите бяха посрещнати от кмета на община Бяла Анастас Трендафилов, научния ръководител на разкопките доц. д-р Валери Йотов и директора на музея Деян Янчев.

Посещението започна с обиколка на обекта. Разглеждайки раннохристиянския комплекс, винарната и банята археолозите влязоха във взаимнополезна научна дискусия. Срещата продължи с разглежданe на експозицията в Общински културен институт /музей/ гр. Бяла.

Професор Спайър, който е специалист по антични пръстени, остана изключително заинтригуван от златния пръстен, открит през 2011 г. в раннохристиянския комплеск на нос св. Атанас. Професорът сподели, че до днес не е попадъл на толкова богат на детайли и фина изработка религиозен Византийски пръстен от VI век. Подобни пръстени са известни, но от по-късни периоди и не толкова изящно изработени.

„Това е чудесен град и археологическите останки са красиви и много важни“- сподели Джефри Спайър.

„Експонатите открити при разкопките са много ценни. Аплодирам усилията, които местната власт полага да развива археологията“ са думите на Джеймс Феръл.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация