#   Статии
04.07.2013
Над 1200 участника в V Национален събор на читалищата Бяла-2013

От 28 до 30 юни сцената на площад „Европа“ в гр. Бяла събра над 1200 самодейци от 54 читалища в България. Националният събор на читалищата е място за среща на читалища от всички краища на страната, за представяне на най- доброто от тяхната продукция, както и за дебат по актуални читалищни проблеми.

Съборът бе открит от кмета на гр. Бяла Анастас Трендафилов, който поздрави участниците и даде обещание от следващата година събора да се провежда в рамките на 4 дни, за да се даде възможност и на други участници да се включат. Официален гост на събитието бе Силва Хачерян – началник-отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата.

Програмата на събора беше много разнообразна и цветна. На сцената бяха представени: музикални изпълнения на фолклорни песни и танци, стари градски песни, кукерски групи. Някои читалища имаха възможността да се представят с изложби на картини и произведения на художествените занаяти.

Организаторите бяха осигурили за всички участници награди. Всяко читалище получава статуетката на събора, а за всички състави има грамоти и сувенири. По повод юбилейното издание на събора тази година се връчиха и 5 специални парични награди от кмета на община Бяла – Анастас Трендафилов, наградени бяха: НЧ „Развитие 1895г.“ гр. Стражица, НЧ „Христо Ботев“ с. Дъбене община Карлово, НЧ „Просвета1928“ гр. Шумен, НЧ „Светлина 1905“ с. Гагово общ. Попово, НЧ „Пробуда “ с. Калипетрово обл. Силистра.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация