#   Статии
30.01.2014
Бабинден в Бяла

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“(жените, които са помагали на родилките). Според традицията на този ден всяка жена, която се е ползвала от услугите на баба-акушерка, трябва да й благодари. Днес вече не се „бабува“, за родилките се грижат лекари и акушерки. В миналото във всяко село е имало по една-две баби, които са „бабували”. Обредните дарове са символична отплата за помощта - сапун и кърпа за ръце, баница и печена кокошка.
По традиция и тази година в Бяла се отдаде нужното внимание, на тези които помагат потомството ни да се появи на белия свят. С кръшно хоро започна празничното шествие към градската поликлиника, където всички бяха посрещнати от местната акушерка Светла Трендафилова.
Както обичая повелява, на Бабинден майките родили през предходната година „измиха“ ръцете на акушерката. А тя заръча, колкото капки вода паднат на земята, толкова деца да се родят в Бяла.
За членките на пенсионерски клуб „Европа“ ,които се включиха в шествието, това бе само началото на празника. Те се отправиха към с. Господиново, където бяха поканени да отпразнуват Бабинден. Със слизането от автобуса гостите бяха посрещнати с песен от групата за автентичен фолклор.
Преди да започне веселбата домакините изпълниха стар обичай. Поляха вода на местната „баба“ да си измие ръцете – знак на почит и надежда за следващо раждане. След това бабата избърса мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. А те в замяна на това я дариха с различни дарове.
Настроението бе налице и всички се веселиха заедно. Последваха много танци, песни, стари истории на нов глас.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация