#   Статии
10.02.2014
Стартира ремонта на Народно Читалище „Пробуда 1928“ в гр. Бяла

Стартираха строително ремонтните дейности по сградата на Народно Читалище „Пробуда 1928“ в гр. Бяла. Местното читалище е спечелило два проекта на стойност близо 600 хил. лв. и ще получи безвъзмездно финансиране за реализацията им.
Ремонта се осъществява благодарение на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г, по мярка 322 на ДФ „Земеделие. Предвидени са ремонт на покрив, подмяна на дограма, саниране на основната сграда и частични вътрешни ремонти. Сградата на читалище „Пробуда“ е построена в периода 1948 – 1950 година и носи автентичния отпечатък на това време. Проектът се придържа към принципите на ремонт с максимално съхранение и укрепване на всички старинни елементи и автентичната визия на сградата ще бъде запазена.
Освен ремонта на културното здание паралелно ще бъде реализиран и вторият проект на беленското читалище Той отново е по Програмата за развитие на селските райони, но тук мярката е 321 „Основни услуги на населението и икономиката в селските райони“. В дейностите по проекта се включва изграждане на зала, необходима за репетиции на самодейните състави „Беленче“, „Зарезанци“ и „Хороигралци Бяла“. В основната сграда ще бъдат рехабилитирани отоплителната, вентилационната и климатичната системи. Ще бъде закупена и професионална озвучителна и осветителна техника, необходими за провеждането на мероприятията от Културния календар на града.
Очаква се строително ремонтните дейности и по двата проекта да приключат до март 2015 година.
Въпреки ремонта скоро ще започне и подготовката за Националния събор на читалищата. На петото издание на събитието през 2013 година, сцената на централния площад в Бяла събра над 1200 талантливи певци и танцьори.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация