#   Статии
02.05.2014
В Бяла възродиха стара традиция - честваха Св. Атанасий Велики

2 май за жителите и гостите на гр. Бяла се превърна в един специален ден. По повод църковния празник в чест на Св. Атанасий Велики Община Бяла съвместно с Общинският културен институт /музей/ гр. Бяла възродиха една позабравена традиция. Преди повече от 50 години местните са чествали с особени почести днешния ден. Идеята на Общинското ръководство на Бяла, съвместно с Общинския културен институт /музей/ е този празник да бъде възобновен.

Програмата на празника започна с литийно шествие от площад „Европа“ до Античната крепост на нос Свети Атанас, водено от отец Венцислав. Стотици жители и гости на Бяла се присъединиха към шествието. В базиликата на нос Свети Атанас бе извършено освещаване на иконата на Свети Атанасий Велики, за която бяха събрани дарения от граждани на гр. Бяла, носещи имената Атанас, Атанаска и производни от тях. Не малко бяха желаещите да се докоснат до иконата и да бъдат поръсени със светена вода от отец Венцислав.
Не след дълго започна празничната програма. Пръв приветствие към присъстващите отправи кметът на Община Бяла Анастас Трендафилов. Той честити празника на всички и специално на носещите името но Св. Атанасий Велики, Архиепископ на Александрия. Пожела здраве на всички и още дълго време да се почита тази традиция.

За историята на празника разказа Деян Янчев – директор на Общински културен институт /музей/:
„По известни исторически материали на 2 май се е провеждало лятното честване на Свети Атанасий Велики, с празненство на местните на нос Свети Атанас. Той е бил един от най-тачените празници в града. По стечение на обстоятелствата при построяването на военното поделение на нос Свети Атанас през 50-те години на XX век, тази традиция е била прекъсната. Според археологическите проучвания най-вероятно откритата и реставрирана базиликата, е носела името Свети Атанасий Велики и именно от там идва и името на носа. Днес празнуваме двоен празник – лятното честване на Св. Атанасий велики и Празник на Античната крепост на нос Свети Атанас. От тази година това събитие ще бъде превърнато в традиция.“ поясни той и даде начало на празничната програма.

Участие в нея взеха самодейни състави към от местните читалища. Автентичен фолклор, народни танци, детски вокални изпълнения и и шлагерни песни бяха само част от пъстрата програма.
Организирана бе и изложба на икони, изработени от ученици от ПГССТ, участници в Арт- клуба по проект УСПЕХ на МОН, с ръководител Уршула Христова.

Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация