#   Статии
12.05.2014
В БЯЛА БЕ ОТБЕЛЯЗАН 9 МАЙ - ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

Ученици и учители от ОУ „Отец Паисий“ и ПГССТ гр. Бяла с празнична програма отбелязаха 9 май – Денят на Европа.
В цялата страна 9 май – Денят на Европа се отбелязва с множество и различни мероприятия. На този ден се чества двоен празник Денят на Европа, с който се слага начало на Обединена Европа и Победата на Русия над Хитлеристка Германия.

В своята реч на 9 май 1950 година в Париж Робер Шуман (френският външен министър) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Това негово предложение се смята за начало на това, което днес наричаме Европейски съюз.
Денят на победата над фашизма във Втората световна война през 1945 година беше почетен с поднасяне на венци и цветя на паметниците на загиналите във войните беленци, не само в Бяла, но и в селата от общината.

Рецитал по сценарий на Хриска Христова преподавател но БЕЛ в ОУ „Отец Паисий“ изнесоха ученици от V и VI клас. Преди началото на програмата г-жа Богдана Савова, бивш преподавател по история, изнесе слово по повод двойният празник. Тя пожела на всички присъстващи да живеят в спокойна, мирна и обединена Европа.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация