#   Статии
30.06.2014
НАД 1200 САМОДЕЙЦИ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В VI НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА ЧИТАЛИЩАТА БЯЛА 2014

Приключи шестият Национален събор на читалищата Бяла 2014. Едно изключително събитие, което даде сцена на над 1 200 самодейци от цялата страна, да представят най доброто от своята дейност. Пред жителите и гостите на града се разкри рядката възможност да „обиколят“ красивата ни родина в рамките на само четири дни.
Събитието бе организирано от НЧ „Пробуда 1928” гр. Бяла, с подкрепата на Община Бяла. Тази година с цел да се даде възможност за изява на повече читалища съборът се проведе в рамките на четири дни.
Официален гост на събитието бе Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности” при Министерство на културата.
Националният събор на читалищата в гр. Бяла за шеста поредна година дава сцена за изява на читалища от цялата страна, без ограничения за възраст или жанр. Противно на мисленето, че българските читалища са само паметници, напомнящи миналото, Съборът доказа, че дори в най-малките села, българските култура и традиции са живи. Близо 100 състава, от 63 читалища обагриха площад „Европа” с красивите цветове на своите сценични премени.
Дейността на културната институция „читалище” е всеобхватна. В рамките на Събора бяха представени обичаи, народни песни и танци от различните фолклорни области на България. Изпълнени бяха златни шлагери и стари градски песни от миналия век. Клубове по изящни изкуства подредиха в изложба едни от най-красивите произведения създадени през годината – предмети изработени с техниката декупаж, картини, традиционни техники за тъкане и плетене. Представен бе уникален занаят, възстановен в шуменското читалище „Пробуда”. Майстор тъкачка на колани на кори демонстрираше сложния процес и при тъкане на „въздушен“ стан.
Впечатляващи за малки и големи бяха кукерите. В шестият Национален събор на читалищата в гр. Бяла се включиха четири кукерски колектива. Кукерският обичай е застъпен в много области в България и във всяка носи своя специфичен оттенък. Впечатляващи за всички за страшните костюми, както и многобройните хлопки по тях, чийто звън те кара да потръпнеш.
Работата по програмата за четирите дни започна с пристигането на първите заявки. Участията бяха разпределени, така че всяка вечер да е разнообразна . За да могат да се изявят всички заявили желание в две от вечерите концертната програма продължи за 23 часа. Късния час не секна ентусиазма на участниците, напротив те изчакваха реда си виейки кръшни хора на площада.
Съборът на читалищата няма конкурсен характер. На всяко читалище участник бе връчена статуетката, а за всяка група имаше грамота за участие. За да поощрят най-атрактивните участници организаторите бяха предвидили златни медали. Медалистите от Националния събор на читалищата Бяла 2014 са 28 колектива. С множество индивидуални награди бяха отличени най-интересните участници. Раздадени бяха и традиционните награди на кмета на общината, които тази година бяха шест. С този приз бяха наградени най-сърцатите и отдадени на делото си колективи.
Събития като това носят изключително много емоции, както за участниците и публиката, така и за организаторите. Всяка година, интересът става все по-голям, пристигат нови състави, старите участници се връщат още по-атрактивни от предишните години. Може би най-важното от това събитие бе, че в рамките на четирите дни на събора Община Бяла и НЧ „Пробуда 1928” обединиха самодейците в България.
Автор: Връзки с обществеността и медии

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация