#   Статии
05.09.2014
Исторически възстановки бяха част от програмата за празника на Бяла


С историческа възстановка в Античния комплекс на нос Свети Атанас в Бяла оживяха ритуали от живота по тези места през VI век.
Групата за исторически възстановки към Съвета по туризъм в Свищов – Legio I Italica направиха изключително впечатляващи демонстрации на военни ритуали пред възхитената публика. В базиликата, част от раннохристиянския сакрален център всички имаха възможността да бъдат свидетели на раннохристиянски ритуал кръщене.
Бяла е град известен с лозарски, винарски традиции и хубавото вино. Фактът, че в на нос Свети Атанас са открити три антични винарни свидетелства, че отглеждането на лозя и производството на вино винаги са били съществена част от живота на местното население. Част от „пътуването във времето“ бе и първото смилане на грозде във вече реставрираната винарна в Античния комплекс. Посетителите станаха свидетели на целия процес по производството на гроздов сок и дори можеха да го опитат.
След възстановките присъстващите имаха възможността да се потопят в романтичната атмосфера на класическия концерт на квартет „Musica Belle“.
Събитието бе част от програмата, с която Община Бяла празнува тридесетата годишнина от обявяването на Бяла за град. И се осъществява по проект "БЯЛА - КРАСИВА, ДИНАМИЧНА, УСПЕШНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ" на Общинския културен институт /музей/ - гр. Бяла, финансиран по Местна стратегия за развитие на МИРГ БЧС Бяла – Долни чифлик – Аврен, Приоритетна ос 4 „Устойчиво развитие на рибарските области”, Мярка 4.1.А. „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на оперативните разходи на рибарските групи“ на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейски фонд за Рибарство на Европейския съюз и Република България.
Автор: Христина Келисакиева

 

© Община Бяла 2006-2022
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация