Д Н Е С   /     ПРОГНОЗА

  1. сутрин
  1. денем
  1. вечер
макс. C° 19°  /  мин. C° 13°

май 2020
пвтсрчпсн
27282930123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 

 

  #   Статии
30.06.2016
Писмо до Министъра на МРРБ Лиляна Павлова от Национална асоциация „Българско Черноморие” във връзка с процеурата по изготвяне на Общ устройствен план на община Бяла

Във връзка с отразените по медиите коментари относно изготвяне на Общ устройствен план на община Бяла и включването в този процес само на "зелени туристи", асоциация „Българско Черноморие” е изпратила писмо до Министъра на МРРБ Лиляна Павлова със следното съдържание:

ДО ГОСПОЖА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Ние, членовете на Национална асоциация „Българско Черноморие” в по-голямата си част сме граждани на Р. България живеещи по българското Черноморие. Нашите предци от хилядолетия населяват тези места.
Днес, прочетохме в интернет страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за официално оповестената среща между Вас и представители на група граждани (http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=8398), които за 1-2 месеца ползват нашите лични земи и черноморските плажовете на Р. България.Темата на Вашия разговор е била свързана с бъдещия Общ устройствен план на община Бяла, обл. Варна.
От съобщението разбираме, че на тези, които незаконно окупират нашите лични земи, е дадено правото съвместно с МРРБ да обсъдят процедура за изработване на Общ устройствен план на община Бяла и да участват в работна група съвместно с експерти на министерството, която да разгледа и предложи изменения в текстовете на Наредба № 8/2001 г. за обема и съдържанието на устройствените планове и в Наредба № 3/2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.
Ние, като хора уважаващи закона и държавното устройство на Р. България нямаме претенции и упреци, защото не противоречи на законодателството, министъра на регионалното развитие да се среща и разговаря с каквито и да е създадени по интерес групи хора.
Като се вземе в предвид, че:
- дискутираната от Вас тема, касае територии в големия си процент, които са частна собственост;
- разпоредбите на чл. 17, ал. 1 и 3 от Конституцията на Република България, които издигат във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност
и са гаранция, че правото на собственост се защитава от закона, и че частната собственост е неприкосновена. Съгласно тези начала собственикът - физическо лице, не може да бъде ограничаван в правото му да се разпорежда със своя имот по начин и при условия, каквито той намери за добре;
- Хартата за основните права на ЕС, в Член II-77 „Право на собственост“ се казва: „Всеки има право да притежава, да ползва, да се разпорежда и да завещава имущество, което е придобил законно. Никой не може да бъде лишен от своята собственост, освен в обществен интерес, в случаите и при условията, предвидени със закон, срещу справедливо обезщетение, изплатено своевременно за неговата загуба. Ползването на имуществото може да бъде уредено със закон, доколкото е необходимо за общия интерес.“
Желаем да ни приемете на среща с Вас, която молим да бъде насрочена преди средата на месец юли, за да обсъдим и ние с Вас, въпросите които са обсъждани на въпросната среща на 21.06.2016г. с представители на група хора по интерес.

От името на Управителния съвет
С уважение,
Димитър Канариев
Председател на управителния съвет на
Национална асоциация „Българско Черноморие”

Приложено копие на писмото
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2020
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация