#   Статии
22.06.2017
С песни и танци откриха IX Национален събор на читалищата Бяла - 2017

Над 1400 танцьори, певци и инструменталисти от 69 читалища участват в IX Национален събор на читалищата в Бяла. Събитието бе официално открито от кмета на Община Бяла – Анастас Трендафилов и Силва Хачерян – представител на Министерство на културата.
Националният събор на читалищата ще продължи до 24 юни (събота). Всяка вечер в часовете между 18 и 22 часа на откритата сцена на площада в Бяла ще се изявяват участници от различни области в страната: Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Шумен. Програмата на събитието е изключително разнообразна. Участие ще вземат певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави от всички възрасти, групи за популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери, групи за обичаи и още много други.

Част от Събора е изложение „Произведено в България – читалища“, в него ще се включат читалища с дейност в областта на изобразителното и приложно изкуство.

Форуми като този са не само интересни за зрителите, но и много интересни за участниците. Ще бъдат проведени кръгли маси, в рамките на които се обсъждат актуални читалищни проблеми и обменят се идеи, опит и добри практики. Така се създават трайни културни контакти, важни за всяко читалище.
За да остане споменът за участието в Националния събор на читалищата по-траен, организаторите Община Бяла и НЧ „Пробуда - 1928“, са осигурили за всяко читалище статуетка със символа на Събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните участници, а едно от всички читалища ще спечели специалната награда на кмета.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация