#   Статии
05.06.2019
Бяла бе домакин на 58-та Национална археологическа конференция

Петдесет и осмата Национална археологическа конференция се проведе в Бяла в периода от 20 до 23 май. В организирането на мащабната проява Община Бяла си партнира с Общинския културен институт /музей/, Регионалния исторически музей – Варна и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Тазгодишното издание на националната конференция бе открита от кметът на Община Бяла. Той използва възможността да поздрави с „Добре дошли“ всички над 150 участника и да им пожелае ползотворен археологически сезон и много нови находки.

Думата дадена и на г-жа Амелия Гешева – заместник министър на културата, както и на главният „виновник“ за случващото се доц. д-р Валери Йотов. По негова инициатива и по покана на Община Бяла 58-та археологическа конференция се случи точно в Бяла.

По традиция право да „открият“ научната част на събитието се пада на домакините. Доц. д-р Валери Йотов представи доклад, който проследи историята на десет годишните проучвания на нос Свети Атанас – от едно телефонно обаждане до ден днешен, когато освен с археолочиески обект Бяла може да се похвали и със собствен музей. Последваха още доклади за най-интересните археологически открития през 2018 година.

В рамките на Националната конференция се връчват ежегодните награди на Министерство на културата „Златен Грифон “, които се присъждат да принос в развитието на археологическата наука. Те бяха връчени от заместник-министър Амелия Гешева. „Златен Грифон“ за цялостен принос в археологическата наука бе връчен на д-р Тошко Стоянов. Грамоти и плакети за постижения в археологическата наука през изминалата 2018 година получиха Станислав илиев и проф.д.изк. Константин Тотев и доц. д-р Бони Петрунова.

За всички участници в конференцията бе организирано посещение на Античната крепост на нос Свети Атанас, както и посещение в градския музей.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2023
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация