#   Статии
03.03.2021
Честит национален празник

На днешния ден честваме Националният празник на Република България. На 3-ти март 1878 година се поставя край на най-дългата и мрачна страница в нашата вековна история - османското иго. Този паметен ден бележи края и на най-самоотвержената и героична съпротива - национално-освободителните борби на българския народ.

Трудният и трънлив път до свободата преминава през десетилетно четническо движение, през словото и комитетите на Апостола, Априлската епопея, славния поход на Ботевата чета, страданието на Батак, до героизма при Плевен и връх Шипка.

Длъжни сме като българи да знаем своята история и да помним делото на всички български войводи, възрожденци и революционери, които са дали живота си за освобождението. Да почитаме паметта на всички онези знайни и незнайни герои, които са превърнали свободата на България в кауза на цял един народ.

Нека посрещнем днешния празничен 3-ти март с гордо вдигнати глави и мисълта, че сме народ, оцелял през вековете благодарение на своя силен дух и вяра – наш дълг е да ги предадем на децата си.

Честит празник! Бъдете горди българи!

инж. Пеньо Ненов
Кмет на Община Бяла
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация