#   Статии
20.05.2021
Нов успех за екоинициативата "Рециклирай и чети"

През изминалия уикенд бе реализирано второто издание на екоинициативата на Община Бяла - „Рециклирай и чети“. В събитието се включиха ученици от I до IV клас на Основно училище „Отец Паисий“, Детска градина „Първи юни“ и индивидуални участници от различни възрасти.
Подарени бяха над 120 нови книги на български и чуждестранни автори, а събрана за рециклиране бе над 1,5 тона хартия, близо 100 кг пластмаса и около 50 кг стъкло.
Хартия, пластмаса и стъкло са рециклируеми материали, които могат да бъдат използвани многократно. При рециклирането се спестяват ценни за планетата ни ресурси. 1 тон рециклирана хартия спасява от изсичане 13 дървета, спестява 31 780 литра вода. 2,5 барела петрол, 4,100квч енергия и 4куб.м. депо за отпадъци.
За активното си участие в кампанията и големите количества предадена хартия всеки клас от I до IV при ОУ „Отец Паисий“ получи подарък по едно дръвче, което да бъде засадено в двора на училището. Така децата и техните учители не само спасиха дървета от изсичане, но ще имат възможност да засадят свое дърво, за което да полагат грижи.
Тази година интересът към „Рециклирай и чети“ надхвърли очакванията на организаторите и в отговор на големия интерес ще бъде организирана още една кампания до края на месец май. Датата ще бъде допълнително обявена на сайта на Община Бяла.
Автор: www.byala.org

 

© Община Бяла 2006-2024
начало | карта на сайта | © Copyrights | помощ | администрация